De cao nr. 41bis over de borgtocht is algemeen verbindend verklaard!
29.08.2016Een koninklijk besluit dat op 22 augustus 2016 in het Belgisch Staatsblad verschenen is verklaart de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) nr. 41bis, gesloten in de Nationale Arbeidsraad (NAR), algemeen verbindend. Deze cao actualiseert de bepalingen van de cao nr. 41 betreffende de borgtocht omdat ze niet langer stroken met de wetswijzigingen nu het eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden een feit is.
Het principe van de borgtocht
De cao nr. 41 regelt de modaliteiten van die borgtocht. Zo bepaalt zij onder meer dat de werknemer die voor onbepaalde tijd in dienst genomen is ertoe gehouden kan zijn een borgtocht te verstrekken voor zover:
- •
-
de omvang van de voorraden, goederen, sommen of waarden die aan die werknemer toevertrouwd zijn, ten minste gelijk is aan één maand loon;
- •
-
en hij één van de volgende functies uitoefent: filiaalhouder, handelsvertegenwoordiger, kassier verbonden aan een boekhoudkundige dienst, depothouder, handelsagent die in België een buitenlandse onderneming vertegenwoordigt.
De cao nr. 41bis brengt de nodige wetswijzigingen aan in de cao nr. 41 voor wat het bedrag van de borgtocht en de jaarlijkse aanpassing ervan betreft.
Een ‘autonome’ norm …
Daarom behoudt de cao nr. 41bis dit ‘spilloon’ in de cao 41 als ‘autonome norm’, maar maakt meteen van de gelegenheid gebruik om het in euro om te rekenen volgens de afrondingsregels van de cao nr. 78. Zo bedraagt het 39 824 euro op 1 januari 2016.
Concreet stemt het bedrag van de borgtocht overeen met maximum:
- •
-
1 maand loon als het jaarloon ten hoogste 39 824 euro bedraagt;
- •
-
3 maanden loon als het jaarloon meer dan 39 824 euro bedraagt.
… en een ‘eigen’ berekeningswijze
Zo voegt de cao nr. 41bis er expliciet aan toe dat het loon elk jaar aangepast wordt ‘aan het indexcijfer van de regelingslonen voor bedienden van het derde trimester overeenkomstig de volgende formule: het nieuwe bedrag is gelijk aan het basisbedrag vermenigvuldigd met het nieuwe indexcijfer en gedeeld door het aanvangsindexcijfer’.
De nieuwe cao legt bovendien de verschillende elementen van deze formule vast.
De NAR publiceert elk jaar het aangepaste bedrag op zijn website.